Viespea perelor

Denumire ştiinţifică

Hoplocampa brevis

 
acarianadultacarian
Descriere

Viespile au corpul si antenele brune-galbui, picioarele galbui, iar mezonotul si abdomenul negre. Lungimea corpului: 4-6 mm.
Ouale sunt albe-translucide, iar larvele galbui, cu cate o pata frontala bruna. Lungimea corpului: 7-8 mm.
Nimfele sunt galbene protejate de coconi.
Cand pomi sunt in floare, in sepale se pot vedea ouale, sub forma unor puncte bombate, ruginii. Cand perele au marimea unei alune si sunt atacate, prezinta orificii de iesire a larvelor.

Biologie si ecologie

Viespea este raspandita indeosebi in livezi de peri din zona silvostepei si a padurilor de stejar.

Are o singura generatie pe an. Viespile apar cand perii sunt imbobociti si depun ouale in sepale. Larvele patrund in receptacul si distrug pulpa fructelor, facand o galerie circulara sub locul de insertie al staminelor, apoi patrund in fructe si distrug semintele. La completa lor dezvoltare larvele patrund in sol la o adancime de 3-10 cm, unde i-si confectioneaza coconi de ma
Mod de daunare

Viespea perelor produce pagube in deosebi in livezile de peri din silvostepa si zona padurilor de stejar.

Combatere

În cadrul complexului de luptă integrată, prin folosirea raţională a tratamentelor chimice şi a măsurilor agrotehnice viespea cu ferăstrău a parului poate fi combătută şi pagubele să fie reduse la maximum.
Dintre măsurile agrotehnice, cea mai importantă este arătura de toamnă prin care se distrug o bună parte din coconi. Altă măsură este strângerea şi distrugerea fructelor atacate.
Rezultatele cele mai complete se obţin prin combaterea chimică. Aceasta se poate face printr-un singur tratament  aplicat la avertizare, când 10-15% din flori au început să-şi scuture petalele.